Eindhovensdagblad 14 april 2019:

Kempenmuseum trekt veel publiek naar Eersel

 

EERSEL - Kempenmuseum De Acht Zaligheden bestaat 40 jaar. Een vaste activiteit is de kunstmarkt. Dit jaar met een feestelijk tintje.

Veel Eerselnaren zien de jaarlijkse kunstmarkt als een gezellig uitje. Wat rondslenteren langs de kramen, wat bijkletsen met dorpsgenoten met daarbij wat lekkers te eten en te drinken. Steeds meer Kempenaren van buiten Eersel weten de markt ook te vinden en zorgen mede voor een gezellige sfeer. 

Dat roemt ook Anniek Hendrikx uit Roggel die hier voor het derde jaar met keramiek staat. ,,Vaak is een kunstmarkt in een centrum van de stad met veelal toevallige passanten. Hier komt men speciaal voor deze markt. De kramen in de boomgaard voegen iets unieks toe en het is prima georganiseerd met de talloze vrijwilligers.” Dat stemt medeorganisator Wiek Matthijssen tevreden. 

,,Gisteren hadden we onze officiële opening van het jubileumjaar met toespraken en een serenade van de harmonie. Maar hier doen we het toch voor. Niet veel anders dan andere jaren . De 50 kramen zijn er wel wat meer dan anders.” De lopende exposities van Rembrandt en ‘Van gesponnen draad tot modern gewaad’ oogsten ook veel lof van het marktpubliek. 

Divers

Het werk in de kramen is heel divers. Sieraden, vilten, tassen, keramiek, houtdraaiwerk en schilderkunst zijn gemaakt door professionele en amateur kunstenaars. Tessa Groos uit Maarheeze maakt objecten van glas. Glasfusion, het samensmelten van verschillende kleuren en vormen glas. ,,Ik sta hier voor de eerste keer en het bevalt me prima. De verkoop komt voor mij op de tweede plaats. Voor zo’n markt zijn mijn werken eigenlijk te duur. Ik hoop mensen enthousiast te maken om deel te nemen aan workshops in mijn atelier. Er hangt hier een fijne sfeer en ik kom volgend jaar graag terug.” 

Muziek

Terwijl vrijwilligers druk zijn met de verkoop van eigen gebakken broodjes met ragout en soep zorgt dweilorkest Krankjorum en de percussiegroep ‘De Trom’ van de Severinusstichting voor de muzikale noot. De Eerselse Hanneke van der Aa staat er voor de lol en vooral om van haar grote voorraad creatieve uitingen af te komen. ,,Ik heb thuis op de bank altijd een handwerkje in mijn hand. Wat vilten of haken voor mijn plezier. Het stapelt maar op. Dit is een gezellige gelegenheid om er van af te komen.”


Copyright © 2023. All Rights Reserved.