2018 wordt een belangrijk jaar, want dan viert Krankjorum alweer haar vijfentwintigjarig bestaan. Het begon aan het einde van de vorige eeuw, op  28 september 1993 volgens de voorzitter van het eerste uur Wiek Matthijssen. Een klein clubje muzikale dilettanten met een heel klein repertoire probeerde op een schoolfeest van het Rythovius College in Eersel de sfeer erin te brengen. 'Roodborstje', 'Treu Huzar', 'Zak 's effe door' en een heuse wals, 'Purperen heide'. Dat was het. Met deze vier nummers op zak speelden ze daarna ook nog de hele Carnaval vol, vier dagen lang. Kroeg in, vier nummers en dan, na een paar pilsjes, gauw naar het volgende café. Zo moet het ongeveer gegaan zijn. Nu bijna vijfentwintig jaar later is Krankjorum uitgegroeid tot een gezelschap van ruim twintig muzikanten, die door het jaar heen op allerlei evenementen te horen en te zien zijn. Van de mannen en vrouwen die aan de wieg van Krankjorum stonden, zijn er nog steeds enkelen zijn die ook nu nog  hun partijtje meespelen . En niet alleen zijzelf spelen nog steeds mee, maar ook zonen en dochters zijn er intussen bijgekomen. Ook muzikaal zijn de prestaties van het Krankjorum van nu niet te vergelijken met de voorzichtige pogingen van dat kleine clubje van toen. 

Maar door de jaren heen is een ding hetzelfde gebleven: de muzikanten van Krankjorum zijn liefhebbers, die met veel plezier en enthousiasme elke week weer met elkaar op de repetitie muziek maken en daarbij de ambitie hebben om het elke keer weer beter te doen. In de loop der jaren hebben verschillende dirigenten voor het orkest gestaan.  Sinds 2014 hebben we de enthousiaste Roel Burger, die de leden op de juiste manier weet te motiveren.

Met een hoger muzikaal peil en groter repertoire werden ook de ambities van Krankjorum opgeschroefd. 10 jaar lang trok het Krankjorum Festival honderden zo niet duizenden bezoekers naar Eersel. Krankjorum werd het huisorkest voor de Galazittingen van de C.V. De Buurlanders in Eersel. Bijzondere locaties werden opgezocht. Al in 2003 trad Krankjorum op in de Franse partnergemeente van Eersel Carquefou. Tijdens carnaval in 2006 speelde Krankjorum op het Vrijthof in Maastricht. In 2008 trok Krankjorum bij het 15-jarig jubileum een weekend lang spelend op een zeilende tjalk door Friesland. In 2011 werd Krankjorum uitgenodigd voor de muzikale omlijsting van het Levende Standbeelden Festival in Lommel (België). Het twintigste jubileumjaar2013 was het jaar van het optreden tijdens de wijnfeesten aan de Rijn. En in 2016 volgde een optreden in de Kasteeltuinen van Arcen.

Maar, naast alle grote en kleine optredens op allerlei uitnodigingen is Krankjorum voor alles een carnavalsorkest gebleven. Elk jaar weer is Krankjorum bij de carnavalsoptocht in Eersel. Elk jaar weer wordt met elkaar carnaval gevierd in grote steden als Den Bosch en Maastricht, maar ook in Rosmalen, Weert, Hilvarenbeek, of Riethoven. Brabantse gezelligheid in het Zuiden, maar er ook staan als het moet. Zo gaat Krankjorum in 2018 de volgende vijfentwintig jaar in. Wie had dat kunnen denken toen, op 28 september 1993.

 

 


Copyright © 2023. All Rights Reserved.